EGE ÜNİVERSİTESİ

İzmir Polen Alerji Bülteni

HAKKIMIZDA

Bu çalışmanın temel amacı toplumumuzda çok sık görülen ve giderek sayıları artan Astım ve Alerji hastalarına yardım edebilmektir. Bu amaçla kurulmuş olan Tıbbi Meteoroloji Çalışma Grubu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinde çalışan araştırmacılardan oluşur.

Grubun disiplinler arası ilk çalışması olan “Polen Alerji Bülteni” Ege Üniversitesi akademisyenleri ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü uzmanlarının ortak projesidir.

Atmosfer insan hayatını etkileyen birçok olayın doğrudan ya da dolaylı olarak bir parçasıdır. Bu nedenle Meteoroloji Genel Müdürlüğü gözlem, tahmin ve erken uyarıların hazırlanması ve yayınlanmasının yanında savunma, ulaştırma, tarım ve enerji gibi birçok farklı alanda yürütülen proje ve uygulamalara da destek vermektedir. Günümüzde meteoroloji servisleri ile kamu sağlığı birimleri birçok ülkede sürekli işbirliği içindedir. Sıcak ve soğuk hava dalgaları gibi hızlı değişen atmosfer koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkisi, polen ölçümleri ve tahminleri, toz taşınımı, hava kirliliği, bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesi gibi konularda ortak çalışmalar yapmaktadırlar. İzmir Polen Alerji Bülteni Pilot çalışması da Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi işbirliğinde sürdürülen disiplinler arası çalışmanın bir ürünüdür.

Ege Üniversitesi Tıbbi Meteoroloji Çalışma Grubu; Ege Üniversitesi-Solunum Araştırmaları Merkezi (EgeSAM) şemsiyesi altında faaliyet gösteren Ege Üniversitesi Translasyonel Pulmonoloji Araştırma Grubu (EgeTPAG) içerisinde yer alan Aerobiyoloji Grubu ile Polen Alerji Bülteni Projesini gerçekleştirmektedir. Bu grup Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları İmmunoloji ve Alerjik Hastalıklar, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı web yazılım uzmanlarından oluşmaktadır.

Tıbbi Meteoroloji Çalışma Grubu EgeTPAG ile yeni projeler üzerinde çalışmaya devam etmektedir.